Woensdagavond 11 juni jl. kwamen ouders van OBS de Tunnel op uitnodiging van het bestuur van de Stichting Facetscholen en de werkgroep Behoud De Tunnel bij elkaar in het Dorpshuis in Schore.

Niek Flipse, meerscholendirecteur van de Facetscholen, gaf een overzicht van de gebeurtenissen van de afgelopen tijd en bracht tegelijk de garantie dat de school nog drie schooljaren open blijft!

Dus tot en met het schooljaar 2016-2017 wordt er gewoon erg goed onderwijs in Schore aangeboden.

Die termijn heeft alles te maken met het –de dag ervoor- vastgestelde Kapelse coalitieakkoord 2014-2018 waarin opgenomen is dat de gemeentelijke bijdrage voor De Tunnel in 2017 stopt.

Flipse vroeg aan de ouders om –juist nu- gezamenlijk met Facetscholen op te trekken om de school zo lang mogelijk levensvatbaar te houden.

Samen met de werkgroep Behoud De Tunnel en Jon Herselman, de deze avond aanwezige wethouder van Onderwijs van de gemeente Kapelle, wil Facetscholen de komende jaren alle mogelijkheden onderzoeken om de school (zo lang mogelijk) open te houden.

Onlangs kwam Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, met nieuwe regels en mogelijkheden voor het open houden van kleine scholen. Of hierdoor meer mogelijkheden komen voor De Tunnel wordt op korte termijn bekeken.

Ook de laatste notitie van de Werkgroep Behoud De Tunnel bevat ideeën die nog verder onderzoek verdienen. Uitgangspunt is in eerste instantie voldoende leerlingen behouden en mogelijk uitbreiden. Voor Facetscholen is het belangrijk om van de ondergrens van 40 leerlingen weg te blijven. Als de leerlingen niet over drie maar over twee groepen moeten worden verdeeld, is de kwaliteit van het onderwijs in het geding en zal de school in de ogen van Facetscholen gesloten moeten worden.

De ouders in het Dorpshuis waren niet alleen kritisch richting Gemeenteraad vanwege het stopzetten van de gemeentelijke bijdrage, maar ook kritisch richting Facetscholen waar het gaat om de uitgaven voor De Tunnel. Ze vinden het niet duidelijk hoeveel geld er daadwerkelijk aan De Tunnel besteed wordt, ook al zegt het onlangs verschenen rapport over de financiële situatie van Facetscholen dat er geen geld is om de school na 2017 open te houden.

Ook het bedrag van zo’n 10 miljoen euro wat besteed wordt aan de nieuwe Brede School in Kapelle is voor de Schoorse ouders onbegrijpelijk. “Er kan toch wel iets van dat bedrag naar Schore?”

Dat de ouders niet twijfelen aan de kwaliteit van het geboden onderwijs, bleek aan het eind van de avond toen de ouders unaniem aangaven dat de leerkrachten uitstekend onderwijs bieden.

Eén ouder zei dat ze graag zag dat iedereen zijn energie moet stoppen in het open houden van de school, zodat haar onlangs in Schore geboren kleinzoon ook nog naar De Tunnel kan!!

In september zal er opnieuw een avond georganiseerd worden en zal informatie over ondernomen acties e.d. uitgewisseld worden.